Ударите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по три моста над река Сейм в Курска област на Русия показват, че Киев планира да задържи тази територия в дългосрочен план, пише The Wall Street Journal.

"И трите моста бяха на запад от територията, която сега се контролира от Украйна. Руските сили в района сега ще трябва да разчитат на понтонни мостове за доставки, което ги прави по-уязвими, ако Украйна възнамерява да окупира още повече територия в региона. Реката сега също така осигурява естествена бариера срещу руските атаки от запад“, се казва в публикацията.

Според западни оценки около 6000 украински военни в момента действат в Курска област. Други 4000 военнослужещи изпълняват спомагателни функции в Сумска област на границата. Русия вероятно ще се нуждае от повече от 20 000 добре обучени войници, за да си върне контрола над територията, смята американски служител.

"Киев залага, че може да задържи руска територия достатъчно дълго, за да я използва като лост, потенциално да я размени за окупираната от Русия територия в Украйна... Украйна също е заловила повече от 2000 пленници в Курска област, за което официални лица в Киев казват, че се надяват за обмен на украински войници“, пише WSJ.