Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че страната ще предостави на Украйна ракети с голям обсег SCALP, но според източник на Reuters, ракетите вече са доставени на Украйна.

Франция ще се присъедини към Великобритания в доставката на ракети с голям обсег SCALP на Украйна, ход, който позволява на украинските сили да ударят руските войски и да доставят запаси дълбоко зад фронтовите линии. 

Говорейки при пристигането си на среща на върха на 31-членния Алианс на НАТО в Литва, френският президент Еманюел Макрон е заявил, че е решил да увеличи военната помощ за Украйна, за да подпомогне нейната контранастъпление.

"Реших да увелича доставките на оръжие и оборудване, за да дам възможност на украинците да имат капацитет да нанасят удари на голямо разстояние“, е заявил той.

Той е отказал да каже колко ракети ще бъдат изпратени. Френски дипломатически източник е заявил, че се говори за изпращане на 50 ракети SCALP. Втори източник, запознат с този ход, е съобщил, че някои от ракетите вече са доставени на Украйна.

Украйна иска от месеци ракети с по-голям обсег, но Съединените щати, нейният основен доставчик, все още не са се съгласили да ги доставят.

През май Великобритания заяви, че доставя френско-британски ракети Storm Shadow. Френската версия, известна като SCALP, има обхват от около 250 km (155 мили).

Макрон е заявил, че доставката ще се придържа към политиката на Франция за подпомагане на Украйна да защитава нейната територия, намеквайки, че Париж е получил уверения от Киев, че ракетите няма да бъдат изстреляни срещу Русия.