Украйна удря Русия с ракетни и дронове 14 души са загинали, 108 са ранени. Очевидните украински нападения идват ден след като най-малко 39 цивилни бяха убити при руски удари в Украйна, пише френската редакция на Euronews.

Кремъл се закани да отвърне на удара след вълната от смъртоносни украински удари в събота.

Той обвини украинските сили, че са обстрелвали Белгород, при което са загинали 14 души и са били ранени 108.

Две деца са сред загиналите в руския граничен град, съобщи областният управител Вячеслав Гладков в изявление в социалните мрежи.

Въпреки че предишните нападения в Белгородска област обикновено са се случвали през нощта, в събота (30 декември) снимки в социалните медии показаха пожари в центъра на града, с горящи автомобили и кълба дим, излизащи от сградите.

Един от ударите е нанесен в близост до обществена ледена пързалка в самото сърце на града.

Сирените за въздушно нападение прозвучаха в целия град.

По-рано в събота дронове бяха забелязани в небето над руските области Москва, Брянск, Орловска и Курска, се посочва в изявление на Министерството на отбраната на страната.

Ведомството не съобщи за жертви и заяви, че всички дронове са били унищожени от противовъздушната отбрана.

От май насам градове в Западна Русия са редовно атакувани от безпилотни самолети, като руските власти обвиняват Киев.

Украинските официални лица никога не признават отговорността си за нападенията на руска територия или на Кримския полуостров. Въпреки това, по-големи въздушни удари срещу Русия преди това са последвали тежки нападения срещу украински градове.

В петък (29 декември) силите на Москва изстреляха 122 ракети и десетки безпилотни летателни апарати по територията на Украйна - атака, описана от един от служителите на военновъздушните сили като "най-големия въздушен удар по време на войната".

Най-малко 160 души бяха ранени, а неизвестен брой бяха погребани под развалини по време на нападението, при което бяха повредени родилен дом, жилищни блокове и училища.

Неотдавна западни официални лица и анализатори предупредиха, че Русия е ограничила ударите си с крилати ракети в продължение на месеци в очевиден опит да натрупа запаси за масирани удари през зимата, надявайки се да сломи духа на украинците.

Сраженията по протежение на фронтовата линия до голяма степен са затрупани от зимното време, след като лятната контраофанзива на Украйна не успя да постигне значителен пробив по около 1000-километровата линия на съприкосновение.

През септември експерти заявиха пред Euronews, че ключов елемент е психологическата война, като Украйна се опитва да повиши морала у дома, демонстрирайки нападателна мощ. Други обаче предполагат, че съществуват и военни мотиви.