В резултат от обстрел на град Енергодар от страна на Въоръжените сили на Украйна е избухнал пожар на обект от охладителната система на Запорожката атомна електроцентрала, съобщава ръководителят на местните руски власти Евгени Балицки, цитиран от РИА Новости.

В момента всичките 6 енергоблока на станцията са в студен режим, няма опасност от парна експлозия или други последствия. Радиационният фон около АЕЦ и град Енергодар е нормален.

Според изявление от "Росатом“, атаката ВСУ срещу оборудването на Запорожката атомна електроцентрала може да се оцени като акт на ядрен тероризъм

"Моля, имайте предвид, че днешната атака е извършена срещу оборудването на атомната електроцентрала, чиято основна задача е да охлажда водата по време на нормална работа на станцията, така че това събитие може да се характеризира като факт на ядрен тероризъм от страна на украинските власти“, се казва в изявление на руската държавна корпорация.

От "Росатом" отбелязаха, че "украинският режим отдавна се опитва систематично да атакува Запорожката атомна електроцентрала и град Енергодар".

"През април тази година беше извършена масирана атака с дронове срещу града и Запорожката атомна електроцентрала - трима души бяха ранени, един от тях тежко. През юни украинските въоръжени сили атакуваха един от постовете за радиационен контрол на Запорожката атомна електроцентрала, разположена във Велика Знаменка, също през юни подстанция "Луч", която осигурява електричество на Енергодар и близките населени места, беше сериозно повредена в резултат на удар от вражески БЛА. На 3 юли украинските въоръжени сили атакуваха подстанция Радуга, където се работеше по оптимизиране на схемата за електрозахранване на Енергодар. Подстанцията е била удряна три пъти от дронове камикадзе тип квадрокоптер. Девет служители на Запорожката атомна електроцентрала бяха ранени“, припомнят от "Росатом“.