В понеделник руска ракета удари плавателен съд, плаващ под флага на Палау, в южното пристанище Одеса, убивайки украински гражданин и ранявайки петима членове на екипажа, което е втората подобна атака в рамките на няколко дни, съобщиха официални лица, предава Reuters.

Украинският министър на външните работи Андрий Сибиха заяви в X, че двата кораба са били повредени в черноморския център за износ на зърно, без да даде подробности за състоянието на корабите. Той осъди действията на Русия.

"Трябва да обединим силите на всички отговорни държави и организации, за да... осигурим свободата на корабоплаването в Черно море и глобалната продоволствена сигурност".

Руското министерство на отбраната не е отговорило веднага на имейл с молба за коментар. Москва многократно е отричала, че атакува граждански цели.

Областният управител на Одеса Олег Кипер, пишейки в Telegram, заявява, че убитият при последната атака мъж е бил пристанищен работник. Петимата ранени мъже са чужди граждани и членове на екипажа на кораба.

Вицепремиерът Олексий Кулеба идентифицира плавателния съд като "Оптима" и заяви, че той е пристигнал в Одеса часове преди нападението.

Русия "се опитва по този начин да унищожи корабоплаването в Черно море, гарантиращо продоволствената сигурност. Последствията могат да означават само по-голяма нестабилност в чувствителните региони, зависещи от вноса на храни, и напрежение в международните отношения", заявява Кулеба.