Гаубици Д-20, американски M777, минохвъргачки, радари за противовъздушна отбрана - това са само малка част от оръжията-примамки, създадени с една единствена цел: да бъдат унищожени възможно най-бързо, отбелязва американският телевизионен канал CNN.

Стоманодобивната компания "Метинвест“, която стои зад тях, се хвали, че тези "продукти“са забележително успешни, тъй като стотици единици от тях са атакувани от руските сили почти веднага след разгръщането си

Компанията е копирала оръжия, задействани на бойните полета в Украйна, като броят на произведените такива "в ъглите на огромен индустриален обект в централна Украйна“ е "впечатляващ“.

Преди войната компанията е била най-голямата металургична група в Украйна, но не е участвала в производството на оръжия, според представител на компанията, пожелал да остане анонимен. Всъщност, продължава телевизията, това все още не се е променило. Единственият принос на компанията в света на оръжията е създаването на тези примамки, които са "забележително реалистични“, макар и на ниска цена.

Целта на създаването на тези оръжия-примамки е да се спасят украински животи и да се подмамят руснаците да прахосват техните собствени, много скъпи безпилотни самолети, снаряди и ракети.

От небето примамките трябва да изглеждат достойни за атака, без при това да се харчат твърде много средства. А това означава постигане на баланс в избора на материали, подплатяване на евтиния шперплат - който не излъчва "правилния“ топлинен сигнал, за да подмамва руските радари и дронове за топлинно насочване - с достатъчно метал, за да бъдат заблудени системите на противника на украинците.

"Войната е скъпа и имаме нужда руснаците да харчат пари, използвайки дронове и ракети, за да унищожат нашите примамки“, обяснява говорителят на "Метинвест“.

"В крайна сметка дроновете и ракетите са скъпи. Нашите модели са много, много по-евтини“.

Като пример се дава гаубицата M777. Тя струва няколко милиона долара. Версията на "Метинвест“ е под 1000 долара - и не включва нищо по-хитро от стари канализационни тръби. Но – и това е смисълът – унищожаването с удар с дрон струва на руските сили точно толкова, колкото би струвала и истинската цел.