Руските безпилотни летателни апарати "Ланцет“ представляват една от най-големите заплахи за украинската армия, но военнослужещите на Киев скоро ще получат на въоръжение негов аналог. Това увери вицепремиерът на Украйна по иновациите, развитието на образованието, науката и технологиите и министър на цифровата трансформация Михаил Федоров, предава УНИАН.

"В обхват до 20 километра имаме голям брой хеликоптери, FPV дронове, но през нощта вече е доста трудно да се намери цел в този диапазон. Трябва да можем да поразяваме с обхват от 40 километра. Дронове като "Ланцет“ са доста високотехнологични и отне шест месеца, за да раздвижим пазара в тази посока“, подчерта министърът.

По думите му има няколко компании, които работят по създаването на аналог на смъртоносния руски дрон. Съдбата на договорите за неговото производство се планира да бъде решена през следващите седмици.

Според Фьодоров, първите тестове на украинския БпЛА на бойното поле вече са проведени. "До два месеца в руските публични страници вече ще започне да се появява информация за това как горят техните танкове“, увери минисърът.

По-рано стана известно, че Украйна е започнала да използва реактивен БпЛА – "камикадзе“ от неизвестен тип. Руснаците бяха изненадани от високото качество на продукта, така че предположиха, че зад него стоят чуждестранните партньори на Украйна, подчертават от редакцията.

Съобщава се, че този БпЛА е оборудван с немски малък турбореактивен двигател JetCat P400-PRO с тяга 43 килограма. Обхватът на полета му е до 300 километра.