Общо 7331 души са били евакуирани от украински градове по хуманитарни коридори през вчерашния ден, съобщи украинският вицепремиер Ирина Верешчук, над два пъти повече в сравнение с предишния ден, когато успяха да избягат 3343 души, предаде Ройтерс.

Според Верешчук, която изнесе данните в онлайн публикация, 2800 души са напуснали обсадения град Мариупол с личен транспорт.

В Германия кацна първата група от 134 от общо 2500 украински бежанци, които тя обеща да приеме от Молдова. Прехвърлянето ще става с въздушен мост.

Правителството на Молдова, една от най-бедните и най-малките страни в Европа, призова за помощ в справянето с потока от стотици хиляди пристигащи украински бежанци.

При посещение в Кишинев преди две седмици германският външен министър Аналена Бербок се ангажира с приемането на известен брой бежанци. Вчера тя отиде на летището във Франкфурт, където посрещна първата група от тях.

"Намираме се в ситуация, при която към днешна дата вече 4 милиона души са избягали от Украйна и трябва да имаме предвид, че този брой може да достигне до 8 и 10 млн. Нито една от съседните страни не може да се справи с това сама", каза Бербок.

По думите ѝ и други страни се присъединяват към Германия в превозването на бежанци със самолети от Молдова. "Към момента имаме уверения за прием на 14 000 души в цяла Европа."

Германия засега е отчела около 250 000 украински бежанци, съобщи канцлерът Олаф Шолц.

"Съседните страни на Украйна не могат да се справят сами. Те се нуждаят от нашата подкрепа и преди всичко се нуждаят от европейска подкрепа, виждаме, че този въздушен мост работи", каза германският вътрешен министър Нанси Фезер.

Превод и редакция: БТА