Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Великобритания Риши Сунак подписаха споразумение за сигурност. Споразумението ще важи до влизането на Украйна в НАТО, съобщи Украинская правда.

Документът, озаглавен "Споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между Украйна и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия“, е подписан от лидерите на двете страни след преговори в Мариинския дворец в Киев на 12 януари.

Това е първото от договорените между Украйна и страните от Г-7 споразумения по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

"Задълженията на Великобритания за сигурност по този документ ще важат, докато Украйна се присъедини към НАТО", е заявил президентът на Украйна Володимир Зеленски след подписването.

"Ако такива гаранции бяха постигнати през 1991 г., в частност с Великобритания, войната нямаше да започне“, убеден е той.

Риши Сунак от своя страна е подчертал, че това е "първата от гаранциите за сигурност, подписани от Украйна". Британският премиер е допълнил, че Великобритания първа е предоставила на Украйна смъртоносни оръжия, танкове, ракети с голям обсег и др.

Двамата лидери са съобщили още, че срокът на споразумението е десет години с възможност за удължаване. Въпреки това, ако Украйна се присъедини към НАТО преди края на мандата, задълженията за сигурност ще бъдат прекратени и ще бъдат включени в системата на НАТО.