Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са си върнали контрола над петролните платформи край бреговете на Крим в Черно море след провеждането на "уникална спецоперация“, предава РБК-Украйна, като се позовава съобщение в Telegram на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна.

"Уникална операция за установяване на контрол над "Кулите на Бойко“ бе проведена от подразделения на ГРУ. По-специално е върнат контролът над сондажните платформи "Петр Годовалец“ и "Украйна“, както и над "Таврида“ и "Сиваш“, се казва в съобщението.

Според ГУР по време на операцията специалните сили са успели да заловят ценни трофеи: запаси на боеприпаси за хеликоптери от типа неуправляеми авиационни ракети, както и радар "Нева“, който може да проследява движението на кораби в Черно море.

По време на изпълнението на една от фазите на операцията е имало битка между украински спецназ на катери и руски изтребител Су-30. В резултат на боя руският самолет е бил разбит и е бил принуден да отстъпи, съобщиха от ГРУ.