"През 2024 г. Украйна ще произведе хиляди дронове с голям обсег, способни да нанасят дълбоки удари срещу Русия, и вече има до 10 компании, произвеждащи дронове, способни да достигнат Москва и Санкт Петербург". Това е заявил вицепремиерът по иновациите, развитието на образованието, науката и технологиите - министър на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров в интервю за Reuters.

"Категорията дронове камикадзе с голям обсег от 300, 500, 700 и 1000 километра расте. Преди две години тази категория не съществуваше... изобщо", е коментирал Федоров.

Според министъра неотдавнашната серия от удари по руски петролни съоръжения отразява напредъка на украинското правителство в бързото дерегулиране на пазара на дронове и увеличаване на финансирането му, като държавата действа като рисков инвеститор.

Федоров е отбелязал, че като част от инициативата BRAVE1, стартирана от правителството миналата година, около 2,5 милиона щатски долара безвъзмездни средства са били отпуснати на военно-технически стартиращи компании и тази сума трябва да бъде увеличена приблизително 10 пъти през 2024 г.

"Ще се борим да увеличим още повече финансирането", е добавил той.

За разлика от Русия, където държавата доминира производството на дронове, по-голямата част от производителите в Украйна са частни. Според Федоров само една от 10 компании, чиито дронове могат да летят в районите около Москва или Санкт Петербург, е държавна.

Според Федоров производството и доставките на украински дронове са се увеличили повече от 120 пъти през 2023 г., част от по-широко усилие за разработване и производство на военни дронове, за да се преодолее разликата с ударните способности на Русия.

Федоров е заявил, че е съгласен с оценката на ръководителя на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, че Киев е постигнал "известен вид паритет" с Москва в производството на дронове с голям обсег.

В ситуацията на недостиг на артилерийски снаряди украинските власти залагат на дронове.

"Трябва да действаме по антибюрократичен начин. Това е същността на пробива в технологичната война. Ще продължим да залагаме на това, да работим в тази посока. Защото технологиите наистина могат да ни спасят."

Федоров е допълнил, че миналата година са договорени повече от 300 000 дрона от различни видове и повече от 100 000 са изпратени на фронта. Тези цифри не включват доброволни доставки, които имат "значителен принос".

"Ние премахнахме данъците върху компонентите за UAV дронове, опростихме процедурата за сключване на договори, както и процедурата за унищожаване. С други думи, взехме всички пречки, пред които са изправени компаниите от частния сектор, и ги разрешихме за шест месеца, като приехме всички необходими закони и разпоредби", е коментирал Федоров.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски си постави за цел тази година Украйна да произведе 1 милион дронове с изглед от първо лице (FPV).

Украинската индустрия за дронове до голяма степен разчита на компоненти от други страни, включително Китай. Според Федоров има опити за локализиране на производството на компоненти.

"Затова смятам, че ако продължим тази тенденция, до края на тази година ще имаме много компании, които вече произвеждат над 50% от компонентите си на местно ниво", е допълнил министърът.

"Скорошният скок в производството е поставил такъв натиск върху логистиката, че промените трябва да бъдат направени бързо, за да се предотвратят дълги забавяния на доставките".

"Само през декември доставката на дронове беше 50 пъти по-висока, отколкото за цялата 2022 г. Представете си, системата не беше готова за това и мисля, че логистиката не осъзнаваше, че такива обеми са възможни", заявява Федоров.

Частният сектор също е възпрепятстван от монопола на правителството върху боеприпасите за дронове. Преди три месеца Украйна прие резолюция, която премахна този държавен монопол и по-късно спря отделен монопол върху производството на артилерийски снаряди и ракети, е разяснил той.

"През последните три месеца повече от 20 предприятия вече са преминали тестове и могат да предадат боеприпаси на държавата", е допълнил  Федоров.