Украйна най-вероятно ще освободи Крим с военни средства. В крайна сметка само в случай на деокупация на полуострова държавата ни ще има определени гаранции за сигурност. Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната Алексий Данилов в навечерието на срещата на върха на Международната кримска платформа, цитиран от РБК-Украйна.

Той подчерта, че полуостровът е част от територията на Украйна, която трябва да бъде освободена.

"Още повече, че ще го освобождаваме. Най-вероятно това ще стане с военни средства, ако страната агресор дотогава не разбере, че трябва да напусне нашата територия. Нямаме друг вариант", заяви секретарят на СНБО.

Данилов добави, че всякакви други действия по отношение на Крим ще означават консервиране на ситуацията и пренасяне на войната върху бъдещите поколения. Той отбеляза, че Русия, имайки на свое разположение Крим, никога няма да се подчини, няма да се успокои и няма да живее в мир.

"Само като я изгоним от територията на Крим, измитайки я от Азовско море, ще сме сигурни, че държавата ни ще има определени гаранции за сигурност за определен период от време“, заяви той, като подчерта, че не може да има друг вариант освен деокупацията на Крим.

"Тежко ли ще бъде? Да, трудно ще бъде. Дали ще ни убеждават под прикритие? Най-вероятно ще изпращат съобщения“, заяви секретарят на СНБО.

Според него Украйна получава голям брой съобщения за това, че държавата не трябва да освобождава Крим, но всички те са анонимни.

"И щом един човек, чиновник от НАТО, разкри лицето си, той веднага получи отговор от цялата световна общност. Следователно ние трябва свършим своята работа - да освобождаваме територии, да се върнем в Черно и Азовско море. Ако ние нямаме собствен военен флот в Крим, през цялото време ще бъдем в изключително тежко състояние по отношение на сигурността“, добави Данилов.