Руската федерация се готви за масирани обстрели на Украйна с настъпването на зимата и студеното време. Това увери секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) Алексей Данилов по време на телемаратона, като обяви, че с цел защита на критичната инфраструктура страната планира да вземе под наем системи за ПВО от западните си партньори, предава УНИАН.

По думите му руснаците се готвят за подобен сценарий, трупайки оръжия, така че с настъпването на студеното време "да се опитат да ни причинят вреда – да ударят критични инфраструктурни обекти, поддържащи живота ни“.

В същото време Данилов подчерта, че Украйна се подготвя максимално за такъв сценарий, но не всички задачи в това направление не са напълно изпълнени, затова на следващото заседание на щаба на Върховния главнокомандващ този въпрос ще бъде разгледан отново и "ще помогнем на онези, които не успяват“

"Но ситуацията не е критична. По-голямата част от обектите са под контрол. Получаваме допълнителни системи за ПВО от нашите партньори“, поясни Данилов.

Той също така потвърди, че се разглежда възможността за наемане на системи за ПВО от партньори на Киев за зимата. Според него има няколко варианта за получаване на системи за защита за Украйна, по-специално чрез покупки от бюджетните средства и помощ от партньори.