Заместник-ръководителят на Росгвардия в т.нар. "ЛНР“ Александър Ходаковски посочи в своя канал в Telegram, един от най-популярните в руския сегмент, че командването на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се опасява от настъпление на руската армия на алтернативни направления.

По думите му, това пречи на украинската армия да съсредоточи усилията си на направленията, на които първоначално разчиташе да спечели гръмки победи, но на практика затъна в бавни бойни действия.

"Страховете им са толкова сериозни, че са принудени да прехвърли ресурси от Запорожие към Днепропетровск, отслабвайки групировката, вече отслабена от тежките боеве. Вследствие от това, дори ВСУ да успеят да постигнат тактически успех, те нямат възможност да го развият и се оттеглят назад, страхувайки се от обкръжение“, констатира той, повтаряйки до голяма степен позициите на западните критици на украинската военна стратегия.

Според информацията на Ходаковски в украинските военни кръгове се носят упорити слухове за 200-хилядна групировка на руските войски, която е готова за използване, но все още в Киев не могат да изчислят точната посока на удара и затова изпитват повишена нервност .

"Когато ресурсите са малко, ние сме разтегнати по дължината на дъгата и изпитваме трудности при прехвърлянето на резерви по голямата окръжност. Следователно противникът е толкова нетърпелив да усложни и без това трудната ситуация, като пререже нашата транспортна артерия, като същевременно сам ще може да маневрира с войските си на кратки разстояния в контролираната територия. Но когато ресурсът се натрупа извън контура, голямата дължина на линията на контакт прави възможно използването на този ресурс от почти всяка част на света. Това кара противника да се върти и да разпределя сили. Как ще се прояви нашият ресурс на практика – това е главният въпрос. Но за врага фактът на неговото присъствие е голямо главоболие “, заключава Ходаковски.