Кабинетът на министрите на Украйна прие решение, което ще позволи набирането на средства, необходими за реализацията на проекта за доставка и поддръжка на два британски противоминни кораба от клас Sandown – "Черкаси“ и "Чернигов“, предава УНИАН, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Министерството на отбраната в Киев.

"Тези кораби са критично необходими на Украйна за разминиране на Черно море в края на пълномащабна война, защото това са модерни противоминни плавателни съдове от този клас. Според украински и НАТОвски експерти операцията за премахване на мината заплахата в Черно море ще продължи от три до пет години, а за препоръчаните морски маршрути и акостиране на кораби до шест месеца, но без такива кораби това може да продължи и по-дълго“, коментира Алексей Нейжпапа, командир на ВМС на Украйна.

Министерството на отбраната обясни, че засега корабите не могат да влязат във водите на Украйна - това противоречи на Конвенцията от Монтрьо от 1936 година, която забранява преминаването на кораби на воюващи страни през Босфора и Дарданели.

"Сключването на съответните споразумения е изключително важно. Това ще постави началото на формирането на морска противоминна група в Черно море и ще избегне загуба на имидж на Украйна в очите на стратегически партньор. Все пак Великобритания бе тази, която инициира създаването на международна коалиция от държави за възстановяване на способностите на нашите военноморски сили“, добави заместник-министърът на отбраната Юрий Джигир.