Украйна се оттегли от Истанбулските споразумения с Руската федерация след консултации със САЩ. Това обяви бившият американски заместник-държавен секретар Виктория Нуланд, съобщава изданието "Страна.ua“.

По думите й САЩ и другите страни от Запада не са участвали в тези преговори и не са били наясно какво се случва в хода им. Но на определен етап Киев се е обърнал "за съвет“ към своите западни съюзници.

Нуланд не казва директно, че не са одобрили сделката. Но, съдейки по нейните думи, те не са я сметнали за изгодна за Украйна, защото "отслабва Киев във военно отношение“.

"Турците предложиха мястото, а ние дори не бяхме в стаята, не бяхме много наясно с подробностите по сделката... Но в края на преговорите украинците искаха да се консултират накъде отива всичко“, разказва Нуланд.

По време на тези консултации със САЩ, на британците "и всички останали“ е станало ясно, че споразумението забранява на Украйна да има определени оръжейни системи, което според бившия служител на Държавния департамент е било основното условие на руския президент Владимир Путин.

"Путин можеше да получи тази напълно кастрирана, демилитаризирана Украйна на безценица“, обобщава Нуланд.

"Украйна по същество щеше да бъде отслабена като военна сила. В същото време нямаше подобни ограничения за Русия. Русия не беше длъжна да отстъпва. Не беше длъжна да има буферна зона на границата с Украйна. Не й беше забранено да държи никакво оръжие, затова започнаха да се задават въпроси в рамките на украинската делегация дали тази сделка е добра - и точно в този момент тя се разпадна“, поясни американският дипломат.