"Извънредно произшествие“ се е случило с бившия лидер на про-руското движение в Донбас Олег Царьов. Според една от версиите той е "намушкан“ в собствения си дом, а според друга – е прострелян и лежи в тежко състояние в болница, пише УНИАН.

"Олег Царьов беше нападнат. Намушкан е", ми каза един от служителите му. Все още нищо повече не се знае", се казва в съобщение в Telegram от руски журналист.

Казват, че произшествието се е случило през нощта: в полунощ линейки и служители на реда започнаха да пристигат на територията на санаториума Киров (Ялта), където живееше Царьов. Периметърът на територията беше отцепен.

Твърди се, че заради пиянска кавга в къщата на Царьов може да е станало "домашно насилие“.

Редица руски Telegram канали пишат, че Царьов е получил "огнестрелна рана“ през нощта.

Към тази версия на събитията клони и един от лидерите на проруските власти в Запорожие Владимир Рогов. Той заяви, че Царьов е в реанимация (в тежко състояние) и потвърди, че "Олег е прострелян“.

"Не е намушкан. Стреляха по Олег", казва Рогов.

Олег Царьов е народен депутат от Върховната рада на Украйна, член на украинския парламент от 2002 до 2014 г. Украйна обяви Царьов за издирване през 2014 г. за сепаратистки изявления относно териториалната цялост на украинските територии, подкрепа за руската агресия, критика на събитията на Майдана и за умишлени действия за промяна на границите на Украйна.

На 3 май 2022 г. Шевченковският районен съд на Киев го призна за виновен по част 2 на чл. 110 и част 3 на чл. 109 от Наказателния кодекс на Украйна. Той е осъден задочно на 12 години лишаване от свобода с лишаване от първи ранг държавен служител и право да заема държавни длъжности за 3 години.

Лидерът на т.нар. ЛНР " Денис Пушилин също обяви, че бившият депутат от Върховната рада е в тежко състояние след опит за убийство. Все още няма официално потвърждение: прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че Кремъл не разполага с информация за предполагаемото покушение.

Telegram каналът Baza съобщава, че Олег Царьов не е в болници нито в Ялта, нито в Симферопол. Освен това полицията в Ялта не знае нищо за опита за убийство - не е постъпил съответен сигнал. "Очевидно това се обяснява с факта, че случаят с нападението се води изключително от служители на ФСБ“, обобщава каналът.

"Когато линейката пристигна, Олег беше в безсъзнание, с голяма кръвозагуба. В момента няма информация за здравословното му състояние“, съобщава друг Telegram канал, цитирал близки на Царьов.