Коледа имаше повече от духовна тежест за много украинци тази година, тъй като страната я отбеляза като официален празник на 25 декември, а не на по-късната дата 7 януари, когато се отбелязва в Русия, предава Associated Press.

Промяната, въведена в законодателството, подписано от президента Володимир Зеленски през юли, отразява както ужаса на украинците от 22-месечната руска инвазия, така и тяхното утвърждаване на национална идентичност.

Украйна е предимно православна християнска страна, но вярата е разделена между две църкви, едната от които дълго време е свързана с Руската православна църква.

Православната църква на Украйна, която не признаваше властта на Руската църква и беше смятана за разколническа, получи пълно признание през 2019 г. от Вселенския патриарх на Константинопол, върховната власт на православието.

Украинската православна църква (УПЦ), която беше клон на руската църква, обяви през 2022 г. след началото на руско-украинската война, че прекъсва връзките си с Москва и се смята за автономна. Въпреки това нейните енории продължават да следват същия литургичен календар като руската църква и ще празнуват Коледа на 7 януари.

Много украинци приеха с ентусиазъм идеята да празнуват Коледа на 25 декември.

"Това е историческа справедливост“, казва Евген Коник, 44-годишен военнослужещ, който заедно със семейството си участва в традиционни тържества в музей на открито в Киев. "Трябва да вървим напред не само със света, но и с традициите на нашата страна и да преодолеем имперските останки, които имахме“.