Украйна се бори с Русия с дронове-играчки и залепени с тиксо бомби, пише Bloomberg.

В Украйна има много производители на дронове, които ги прехвърлят на фронта на своите военни. Тези дронове струват около 400-500 долара (800-900 лева) и са в състояние да унищожат скъпо руско оборудване. Евтиният, местно произведен летящ арсенал промени икономиката на войната, пише американската агенция.

"Вирій Дрон" произвежда т.нар. дронове от първо лице. Той има четири витла и камера, която може да предава безжично на пилота кадри от полета в реално време. Пилотът работи с дистанционно управление, подобно на джойстик за видеоигра. Първоначално дроновете са били използвани в състезания по гонки, докато някой не осъзнал, че могат да бъдат прикрепени към бомба с тиксо. Придвижвайки се със скорост до 160 км/ч, един FPV дрон може да бъде оборудван с експлозиви, които са достатъчно мощни, за да обезвредят брониран автомобил. Три такива дрона могат да обезвредят танк", се посочва в статията.

Хиляди от най-смъртоносните оръжия в Украйна са произведени на последните три етажа на жилищна сграда в Киев. В помещението, което е било офис на ИТ компания, са разположени работни места, затрупани с квадрокоптери в различни етапи на сглобяване, придружени от струпвания на електронни компоненти и платки, разхвърляни по работните плотове. "Това беше най-евтиното място, което успяхме да намерим", е заявил Олексий Бабенко, основател и главен изпълнителен директор на "Вирій Дрон".

Единствената причина, поради която Бабенко предостави на Bloomberg Businessweek достъп до помещението, в което се произвеждат повече от 6000 експлодиращи дрона месечно, е, че компанията му е на път да се премести в по-голямо помещение, което ще утрои капацитета ѝ. Заплахата да се превърнат в мишена за руски крилати ракети кара повечето украински производители на дронове да се преместят на по-сигурни места.