Върховната рада на Украйна прие като цяло законопроект, който позволява на чужденци и лица без украинско гражданство да служат във Въоръжените сили по договор на офицерски длъжности. Това е съобщил министърът на отбраната на страната Рустем Умеров в Telegram, предава Украинская правда.

276 народни депутати са гласували за приемането на законопроекта "За изменение на някои закони на Украйна относно реда за провеждане на военна служба по договор от чужденци и лица без гражданство във Въоръжените сили на Украйна, Държавната специална транспортна служба и Националната гвардия на Украйна", № 12023.

"За 2,5 години война срещу руската агресия видяхме много чужденци, които се присъединиха към Силите за отбрана и доказаха способността си ефективно да изпълняват сложни задачи на бойното поле", пише Умеров.

"Днес Върховната рада на Украйна прие важен закон, изготвен от Министерството на отбраната, който проправя пътя за увеличаване на броя на чужденците, които ще служат по договор на офицерски длъжности във ВСУ, Госпецтранс и Националната гвардия".

Умеров припомня, че досега те можеха да служат само като редници и сержанти, "но новият закон укрепва кадровия потенциал на украинската армия".