Украински инженери разработват средства, които ще помогнат за противодействие на руските атаки с ирански дронове Shahed, предава Reuters.

Западът е разработил системи за противовъздушна отбрана за противодействие на ракетни атаки. Унищожаването на дронове за 50 000 долара с ракети за един милион долара обаче не е никак рентабилно, коментира агенцията.

"Това е нерентабилно, така че трябва постоянно да намаляваме цената на средствата, които използваме, за да унищожим Shahed-ите“, подчерта министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров.

Работи се както за откриване на дронове с акустични и други средства, така и за реалното им унищожаване. През 2022 г. Украйна стартира проект, насочен към създаване на "Армия от дронове“, който прерасна в държавна програма, обхващаща всичко: от производството на безпилотни летателни апарати до обучението на пилоти на дронове.

Както отбеляза Федоров, производството на безпилотни самолети сега се извършва в цяла Украйна, въпреки заплахата от руски въздушни удари. На производителите е наредено да разпределят работата в различни обекти и да използват бомбоубежища за някои части от производствения процес, поясни министърът.

"Днес този подход работи и всички производители продължават да работят и ракетите не удрят производство. Те (удари – бел. ред.) се случват, но не в такъв мащаб“, добави той.

По думите на Федоров повече от 80% от безпилотните самолети, закупени за военните на Киев, са украинско производство и сглобка.

Анатолий Храпчински, служител на фирма, която разработва технологии за електронна война, сравни подхода на Украйна към технологичните иновации с този на Русия. Докато Русия има подход "отгоре надолу“ и е доминирана от държавни предприятия, в Украйна процесът се движи от частния сектор, с участието на много малки компании, казва той.

"Когато стартирахме този проект миналата година, имаше седем компании, които можеха да продават дронове на държавата. Днес те са 40, а до края на годината ще бъдат 50“, обяви Федоров.

Той добави, че държавният рисков капитал помага за разширяване на местното производство, а Украйна има предимство пред Русия, защото може да споделя технологии с чуждестранни партньори и не трябва да се притеснява от санкции.

"Благодарение на средствата компаниите започват да локализират производството. Днес ние купуваме резервни части по целия свят, включително в Китай. Но локализацията постепенно се извършва“, отбеляза министърът.