"По време на контранастъплението в южната част на Украйна става ясно, че ВСУ (въоръжените сили на украйна) се нуждаят от оръжие, за да преодолеят логистиката на Русия. С оглед на това Украйна дава приоритет на производството на собствени ракети". Това е заявил пред украинския "Канал 24" Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската администрация на Украйна.

Той е отбелязал, че Украйна разполага със собствени образци на оръжия с далечен обсег, но страната се нуждае от финансови инвестиции за разширяване на производствения капацитет.

"Украинските сили са постигнали значителен напредък в използването на безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, които поразяват вражески цели дори в района на Москва. Въпреки това, за да се постигне пълен паритет в ударните оръжия с агресора, нашите военни се нуждаят от други оръжия. Ако искаме да имаме равенство, се нуждаем не само от производство на дронове, но и от производство на ракети. А ние вече имаме разработени експериментални модели с обсег на действие 750 - 1000 километра", е отбелязал Подоляк.

"За да постигне равнопоставеност с Русия в този компонент на въоръжението обаче, Украйна трябва да увеличи мащаба на производството си. И за да постигне това, държавата се стреми да привлече допълнителни инвестиции в украинската отбранителна индустрия", е допълнил той.

"Украйна не може да направи за шест месеца, например, хиляда или две хиляди ракети. Но има производство, ние инвестираме във всичко това. Видяхте форума на отбранителната индустрия, където бяха подписани две дузини предварителни договори за военно производство. Държавата работи върху това", е уверил той.

Михайло Подоляк е отбелязал и в какви оръжия се стреми да инвестира Украйна. Според него това са:

безпилотни летателни апарати от различни модификации, включително - мощни и с голям радиус на поражение;

ракети, украинско производство за унищожаване на руската логистика в окупираните територии;

артилерийски и танкови снаряди от различен калибър.