Украйна планира да стане най-големият производител на оръжие в Европа. В същото време специално внимание ще бъде отделено на производството на различни видове ракети. Това съобщи в интервю за полския портал PAP министърът на стратегическите индустрии на Украйна Александър Камишин.

"Украйна ще стане оръжейният арсенал на свободния свят и експерт в конвенционалната война. Искаме страната ни да стане най-големият производител на оръжия в Европа", заяви той, като отбеляза още, че на първо място страната  трябва да изгради сила като един от най-големите производители на оръжия.

По думите на Камишин вече има първи успехи.

"Вече постигаме първоначален напредък, не мога да разкрия повече, но най-големият фокус е върху производството на ракети“, посочи той.

Министърът не даде повече конкретика, но отбеляза, че производственият капацитет на Украйна се е удвоил само през последния месец.

Камишин също така добави, че един от съоснователите на проекта Brave 1, който насърчава сътрудничеството между всички участници в отбранителната индустрия, е украинското министерство на стратегическите индустрии. Освен това ведомството предоставя информационна, организационна и финансова подкрепа на проекти в областта на отбранителните технологии.

"Ако решат да произвеждат в Украйна по време на войната, те ще могат да тестват продукта си на бойното поле. Това от своя страна ще им даде възможност да го модернизират. Мисля, че всяко оръжие, което следва този път, ще се продава не само в Украйна", обобщи той.

Припомняме, че президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на речта си на заседание на Върховната рада разкри, че Киев има за цел да подобри своя военно-промишлен комплекс до такова ниво, че да може свободно да разработва западни оръжия на своите територии.