Центърът за стратегически комуникации и информационна сигурност към украинското министерство на информацията посочва в публикация в Telegram, че "Блицкригът“ на руснаците на фронта се провали, те ще понесат колосални загуби, цитира УНИАН.

"Докато вниманието на света е насочено към Израел, руските окупатори се активизираха на няколко направления в Украйна, но в замяна на това имат само колосални загуби", пише Центърът.

Украинските въоръжени сили (ВСУ) продължават настъпателните операции в Азовския регион, като същевременно удържат настъплението на изток. Най-тежките боеве продължават в участъка на фронта при Авдеевка: "врагът се опита да настъпи от няколко посочи с десант, под прикритието на артилерия, ракети и авиация", цитира украинската медия.

"Блицкригът" се проваля: с цената на колосални загуби руснаците само частично подобряват позициите си. Москва трескаво се опитва да постигне успех в Украйна, докато вниманието на света е насочено към Израел. В резултат на това врагът търпи колосални загуби на жива сила и техника (за последен път такива загуби имаше по време на нападенията над Бахмут и Угледар). Координираната работа на ВСУ дава резултати. Нашествието е отблъснато и бойната работа по деокупацията на украинските територии продължава", заявява Центърът за стратегически комуникации.

УНИАН допълва, че по информация на украинския Генерален щаб, през изминалото денонощие украинските въоръжени сили са унищожили повече от 800 единици жива сила и значително количество техника, включително 34 танка и 91 бойни бронирани машини.

По оперативни данни на Генералния щаб през изминалото денонощие ВСУ са продължили настъпателната операция по Мелитополското направление, подобрили са тактическата обстановка в района западно от Роботино в Запорожска област.

Също така от Генералния щаб е съобщил, че в направление Авдеевка руските сили с до три батальона, подкрепени от танкове и бронирани машини, е активизирал настъпателните операции в районите на Авдеевка, Тоненкое, Керамик и Первомайское в Донецка област. ВСУ са отблъснали всички атаки и не са допуснали загуба на позиции.

Отбелязва се, че през деня на фронта е имало общо над 100 сблъсъка, като руските сили са се опитали да окажат натиск на няколко направления.