Украйна призова Монголия да арестува руския президент Владимир Путин преди посещението му в страната следващата седмица - първото му посещение в държава членка на Международния наказателен съд (МНС), след като органът издаде заповед за ареста му, пише ВВС.

Съдът твърди, че Путин е отговорен за военни престъпления, тъй като не е успял да спре незаконното депортиране на деца от Украйна в Русия от началото на конфликта.

Говорител на МНС е заявил пред BBC, че монголските официални лица "са длъжни" да спазват разпоредбите на МНС, но е уточнил, че това не означава непременно, че трябва да се извърши арест.

Кремъл съобщи, че няма "никакви притеснения" относно посещението, което е планирано да се състои следващия вторник.

"Имаме отлични отношения с нашите партньори от Монголия", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в Москва.

"Разбира се, всички аспекти на посещението на президента бяха внимателно подготвени".

Д-р Фади ел-Абдала, говорител на МНС е заявил пред BBC в петък, че държавите-страни по съда - включително Монголия - "имат задължението да си сътрудничат в съответствие с глава IX от Римския статут" - споразумението, с което е създаден съдът.

В споразумението се посочва, че при някои обстоятелства държавите могат да бъдат освободени от задължението да извършат арест, когато биха били принудени да "нарушат договорно задължение" с друга държава или когато това би нарушило "дипломатическия имунитет на лице или собственост на трета държава".

"В случай на отказ от сътрудничество съдиите на МНС могат да направят констатация в този смисъл и да информират за това Асамблеята на държавите - страни по Конвенцията. След това Асамблеята може да предприеме всички мерки, които сметне за подходящи",е заявил д-р ел-Абдала.

Миналата година съдът твърдеше, че руският президент е отговорен за военни престъпления, като акцентира върху незаконното депортиране на деца от Украйна в Русия. Той издаде и заповед за арест на руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова за същите престъпления.

Тя заяви, че престъпленията са извършени в Украйна от 24 февруари 2022 г. - когато Русия започна пълномащабната си инвазия.

Преди това Москва отрече обвиненията и определи заповедите като "скандални“.

МНС няма правомощия да арестува заподозрени и може да упражнява юрисдикция само в рамките на своите държави членки.

Министерството на външните работи на Украйна изрази надежда, че Монголия "е наясно с факта, че Владимир Путин е военнопрестъпник" и призова властите на страната да арестуват руския лидер и да го предадат на прокурорите в Хага, седалището на МНС в Нидерландия.

Миналата година Путин отмени посещението си на среща на върха в Южна Африка, след като МНС издаде заповед за ареста му.

Като страна, подписала съда, Южна Африка би трябвало да задържи заподозрените на своя територия, но президентът Сирил Рамафоса предупреди, че Русия ще възприеме това като обявяване на война.

Рамафоса заяви, че решението руският лидер да не присъства е взето и от двете страни.