Украйна води преговори за доставка на самолети Gripen и Eurofighter. Това оповести министърът на отбраната на страната Рустем Умеров, пише УНИАН. "Вече имаме ангажименти от нашите партньори по отношение на F-16 и получаваме ангажименти по отношение на Mirage. В момента се провеждат консултации за Gripen и Eurofighter. Това е един много добър списък с платформи и ние обсъждаме кога ще започнат", коментира министърът.

Умеров уточнява, че в близко бъдеще Украйна ще получи резултатите от тези преговори, които могат да бъдат споделени.

През лятото стана известно, че Украйна и Швеция преговарят за предоставяне на изтребители Saab JAS-39 Gripen. В случай на успешно споразумение с Швеция, Украйна може да получи първите изтребители Saab JAS-39 Gripen до края на тази година, според прогноза, направена пред украинската медия от военния експерт, пилот-инструктор и пенсиониран полковник от Въоръжените сили на Украйна Роман Свитан.

На 9 септември Швеция обявява 17-ия си пакет от помощи за Украйна на стойност 4,6 млрд. шведски крони (796 млн. лева). Според министъра на отбраната Пал Йонсон новият пакет от помощи ще включва боеприпаси за бойните машини на пехотата, както и обществени поръчки, които да улеснят прехвърлянето на изтребители Gripen в бъдеще, въпреки че все още не е взето решение.