"Кремъл се готви да атакува украинските ядрени съоръжения. Ако това се случи, целият европейски континент ще бъде застрашен от радиация", пише в Telegram Министерството на енергетиката на Украйна, предава РБК-Украйна.

"Атаките на Русия срещу критични подстанции на атомни електроцентрали застрашават радиационната безопасност на целия европейски континент", се посочва в съобщението на ведомството.

Във връзка с това Министерството на енергетиката на Украйна призова Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да ускори изпращането на мисии за наблюдение на подстанциите, които са ключови за работата на атомните електроцентрали.

По-рано днес (21 септември) украинският министър на външните работи Андрий Сибига заяви, че "по данни на украинското разузнаване Кремъл подготвя удари срещу критични обекти на ядрената енергетика в Украйна преди зимата".

По-специално става дума за отворени разпределителни устройства в атомните електроцентрали и преносните подстанции, които са от решаващо значение за безопасната експлоатация на ядрената енергетика.

"Повредите по тези съоръжения създават висок риск от ядрен инцидент, който ще има глобални последици. Украинските специални служби вече са предали съответната информация на нашите партньори. Информирана е и МААЕ", заяви Сибига.

Малко след това ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак заяви в Telegram, че светът трябва да реагира на подготовката на Русия за нанасяне на удари по критични за Украйна обекти в областта на ядрената енергетика.

Той подчерта, че това е "подготовка за възможен сценарий за ядрена катастрофа, така че засяга всички".

"Русия е терорист. Те трябва да бъдат спрени тук и сега. Страните от Запада и Глобалния юг трябва да реагират остро на подготовката на терор. Това засяга всички", пише Ермак.