Украйна може да атакува петролната и газова инфраструктура на Русия в отговор на атаките на силите на Москва срещу нейната енергийна система през зимата. Това предупреди министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенско пред изданието Politico.  

По думите му Москва редовно извършва кибератаки срещу енергийната мрежа на Украйна и се очаква да засили и физическите такива, когато стане по-студено и хората станат по-зависими от енергията за отопление на домовете си.

На молба да коментира какво може да означават думите на президента Володимир Зеленски за "отговор“ на руските удари, Галущенко подчерта, че Украйна може да нанесе ответни удари по огромната петролна и газова инфраструктура на Русия, която е най-големият двигател на нейната икономика.

"Това би било справедливо. В отговор на атака на Русия ние ще отговорим със същия подход, атакувайки нейната енергийна инфраструктура“, отбеляза министърът.

Галущенко смята, че страхът, че атака срещу способността на Русия да произвежда или транспортира петрол и газ ще доведе до повишаване на цените, е преувеличен. Той подчерта, че други производители могат да компенсират предлагането на пазарите.

"Атаките срещу инфраструктурата няма да бъдат толкова критични за цените, особено когато говорим за газ и петрол. Имам предвид, че това са горива, които могат да се купят не само в Русия. Сигурен съм, че светът би могъл да се справи“, увери Галущенко.

Той също така призова САЩ да наложат санкции срещу руската ядрена енергетика.