Ръководителят на Офиса на президента на Украйна Андрей Йермак заяви в интервю за италианското издание Corriere Della Sera, че за да започнат преговори с Русия, нейните войски трябва да се изтеглят на позиции от 24 февруари 2022 г.

 "Зеленски никога не е говорил за териториален компромис, а само за необходимостта от приемане на международно признати граници. Вярно е обаче, че той беше готов да преговаря (през 2022 г.), въз основа на ситуацията в навечерието на руската инвазия.За нас Крим и Донбас остават украински, ние сме против замразяването на войната, ние се успокояваме от това, че страните от Глобалния Юг също осъждат нашествие и насилствено завземане на територии.

Но за да започнем преговори, трябва да се върнем към ситуацията, която беше преди първия изстрел на руско оръдие в четири часа сутринта преди две години. Тогава ще говорим как да възстановим суверенитета си в границите от 1991 г“.

Йермак отбеляза още, че не го интересува какво казва руският лидер Владимир Путин (за необходимостта да се вземат предвид "реалностите на земята“).

"Не ме интересува какво казва този агресор! Не можем да строим мирно предложение под влиянието на тези, които искаха тази война. Ще бъдем готови да проведем международна конференция, когато се почувстваме силни и имаме подкрепата на Глобалния Юг за преговори с Русия“, подчерта той.

Запитан дали това означава, че мирната конференция се отлага за следващата година, Йермак заяви: "Не знаем, ще го направим, когато условията са подходящи, надяваме се възможно най-скоро“.