Украйна е представила официално предложение на Турция за експлоатация на "зърнен коридор" в Черно море без участието на Русия, заяви украинският посланик в Турция Васил Боднар, цитиран от CNN.

Дипломатът отбеляза в интервю за украински медии, че товарните кораби вече плават през териториалните води на Румъния, България и Турция без ограничения.

Четири кораба са преминали през временния коридор, откакто Военноморските сили на Украйна обявиха нови временни маршрути за цивилни кораби, движещи се към или от Черно море на 10 август. Това стана след пропадането на "зърнената сделка“ с посредничеството на ООН на 16 юли.

Боднар заяви, че Украйна очаква Анкара и Киев да комуникират по въпроса през следващите дни или "в рамките на Общото събрание на ООН, за да разберем как да продължим напред“.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин каза на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Русия ще бъде готова да обмисли възобновяване на сделката за зърно "веднага щом всички споразумения за премахване на ограниченията върху износа на руски селскостопански продукти бъдат напълно изпълнени“.

Боднар нарече вдигането на ограниченията срещу Русия "абсолютно погрешен път“ и заяви, че международната общност "не трябва да се поддава на руския шантаж“.

Говорителят на ООН Фархан Хак отбеляза в четвъртък, че ООН "продължава да се ангажира на всички нива, за да гарантира, че както украинският износ на храни и торове, така и износът на Руската федерация от храни и торове могат да излязат“.