Главният прокурор на Украйна Андрей Костин заяви, че предварителната проверка потвърждава използването на ракети от Северна Корея от Русия при една от последните атаки срещу Украйна, предава "Украинская правда".

Според Костин наскоро украинските следователи са получили първите доказателства за възможното използване от руските въоръжени сили на ракети, произведени в КНДР.

"Резултатите от предварителната научно-техническа експертиза потвърждават, че ракетата, изстреляна по централната част на град Харков на 2 януари, е ракета с малък обсег, разработена от Северна Корея“, съобщи той.

Главният прокурор допълни, че до подобни изводи са стигнали и военни експерти от междуведомствената работна група към ОФ, които също са били на място и са извършили предварителен оглед и анализ на части от ракетата.

"В момента тече цялостна комисионна проверка, която трябва окончателно да потвърди този факт“, добави Костин, отбелязвайки, че експертите изучават фрагменти от боеприпаси, оставени по време на последните руски атаки в Харковска и Одеска области.

Преди ден Съединените щати и почти петдесет държави осъдиха предполагаемото прехвърляне на оръжия от Северна Корея на Русия, по-специално факта, че севернокорейските ракети удариха Украйна в началото на годината.

Белият дом същевременно заяви, че по време на последните атаки срещу Украйна Русия отново е изстреляла няколко балистични ракети, получени от Северна Корея.