В сряда, 28 август, 97,38% от притежателите на украински еврооблигации и държавногарантирани облигации на Укравтодор на обща стойност 20,47 милиарда долара гласуваха в подкрепа на предложеното преструктуриране. Това се посочва в съобщение на Министерството на финансите на Украйна, цитирано от УНИАН.

"Повече от 97% от притежателите на еврооблигации подкрепиха споразумението за преструктуриране на външния търговски дълг на Украйна. Това е важно постижение, което ще подкрепи бюджетната ликвидност и финансовата стабилност на страната“, поясняват от ведомството.

Отбелязва се, че споразумението ще позволи на Украйна да спести 11,4 милиарда долара от обслужване на дълга през следващите три години и 22,75 милиарда долара до 2033 г. Спестените по време на военното положение средства ще се използват за финансиране на сектора за сигурност и отбрана.

"Беше постигнато почти единодушно ниво на подкрепа за по-малко от 5 месеца, което позволи на Украйна да постигне споразумение с кредиторите преди края на 2-годишния период на отлагане“, коментира украинският министър на финансите Сергей Марченко.

Всяка серия от еврооблигации в обращение получи повече от 95% от гласовете на подкрепа от притежателите, което е значително по-високо от минимално необходимите 50%, за да влезе в сила споразумението за преструктуриране и да позволи предложената замяна на съществуващи еврооблигации за нови.

Преструктурирането включва:

номинално намаление на стойността на държавния дълг от първия ден на споразумението с 37%, което намалява обема на украинския публичен дълг с повече от 8,5 милиарда долара;

намаляване на плащанията по дълга с 11,4 милиарда щатски долара по време на програмния период на МВФ (намаление от повече от 90%) и с 22,75 милиарда щатски долара до 2033 г. (намаление от повече от 75%),

увеличение на средния матуритет на еврооблигациите с близо 4 години (в допълнение към двугодишното увеличение на матуритета през 2022 г.).

"След получаване на положителни резултати от гласуването, което започна на 9 август и приключи на 27 август, процесът на преструктуриране преминава към последния етап - фазата на сетълмент. Очаква се сетълментите по споразумението да се състоят на 30 август“, се добавя в съобщението.

Проблеми с плащанията по държавния дълг

На 22 юли Украйна обяви, че успешно е постигнала принципни споразумения с Комитета на притежателите на еврооблигации, което бележи началото на процеса на преструктуриране на държавния дълг.

Наскоро международната агенция Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на Украйна. По-специално, дългосрочният рейтинг по неизпълнение на емитента в чуждестранна валута беше понижен от "C“ на "RD“ (ограничено неизпълнение).

Икономическият експерт Владимир Золоторов обясни, че влошаването на рейтинга на Украйна до ограничен дефолт би имало негативни последици за репутацията, но не трябва да се очаква значително влошаване на икономическата ситуация.