В нощта на 28 срещу 29 януари руските войски атакуваха територията на Украйна с безпилотни летателни апарати тип Shahed-131/136, като силите за противовъздушна отбрана на страната са унищожили всички дронове. Това става ясно от съобщение на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в социалната мрежа Facebook и от изявление на ръководителя на пресцентъра на Оперативното командване "Юг“ Наталия Гуменюк, предава РБК-Украйна.

"През нощта руските нашественици нанесоха нов удар, използвайки осем БпЛА от типа Shahed-131/136. Всички вражески безпилотни летателни апарати бяха унищожени от силите и средствата на украинската противовъздушна отбрана“, увериха от ГЩ на ВСУ.

Наталия Гуменюк отбеляза, че Силите за отбрана на Южна Украйна са унищожили четири дрона в Николаевска област. По думите й отломки от свалени дронове са повредили административни сгради, учебно заведение и жилища. Няма избухнали пожари и данни за пострадали.

Предупреждението за опасност от руска атака с дронове бе разпространено късно вечерта на 28 януари в централната и западната част на Украйна, уточнява медията.