Общият фонд на държавния бюджет на Украйна получи 189,32 милиона евро (368.51 милиона лева) финансиране от Световната банка. Средствата са предоставени при преференциални условия от Международната асоциация за развитие. Това съобщава РБК-Украйна, като се позовава на пресслужбата на Министерството на финансите.

"Според пресслужбата заемът е предоставен в рамките на Споразумението за финансиране на проекта "Подкрепа на публичните разходи за осигуряване на устойчива публична администрация в Украйна“ между Украйна и Международната асоциация за развитие.

Срокът за погасяване на кредита от ИДА е 10 години с 4 години гратисен период.

Средствата ще бъдат насочени за частично възстановяване на разходите по държавния бюджет, направени за осигуряване на заплатите на служителите в държавните агенции и на педагогическия персонал за февруари 2023 г.", съобщиха от пресслужбата.

Международната асоциация за развитие е една от петте институции на Групата на Световната банка, създадена през 1960 г.

 

Медията припомня, че премиерът на Украйна Денис Шмигал е заявил, че Украйна ще получи допълнителна подкрепа от над 5 милиарда долара въз основа на резултатите от преговорите в рамките на пролетните срещи на МВФ и Световната банка.