Украинската футболна асоциация (УАФ) призова УЕФА да накаже гръцките фенове на Арис за банер срещу батальона "Азов“, поставен по време на квалификационния мач от Лигата на конференциите срещу Динамо Киев. Това разбираме от официално съобщение на сайта на Асоциацията.

Срещата "Арис" - "Динамо" от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите се проведе в Солун на 10 август и завърши при резултат 1:0 в полза на домакините. На трибуните на стадион "Клеантис Викелидис" (Солун, Гърция) бе разпънат транспарант с текст: "Смажете нацистите от "Азов“, както и платно с призив "да изритаме нацистите от футбола“.

"Молим УЕФА и колегите от Гръцката футболна федерация да разгледат внимателно описания епизод и да намерят възможност за предприемане на строги мерки срещу нарушителите, както и мерки за предотвратяване на подобни случаи в бъдеще“, се казва в текста на писмото, публикувано на официалния сайт на УАФ.

"Предполагаме, че банерът е изработен от местни ултраси, които са в контакт с руските фен движения, тъй като посланието на банера напълно съвпада с посланията на руската пропаганда. Посоченият транспарант беше премахнат от трибуните за около 10 минути. Фактът на този инцидент обаче много ни притесни, защото той е опасен сигнал за дълбоко погрешно възприемане на трагичните събития в Украйна, както и пример за пропагандиране на насилие на мачове от състезания под егидата на УЕФА, неприемливо за футболното семейство. Защитниците на "Азовстал“, известната още като Азов част на украинската армия, нямат връзка с нацистите, както и никой в украинското общество, но това е разказът на руската пропаганда, който тя разпространява по света“, обясняват още от украинската футболна федерация.