Експерти от Украйна и САЩ са приспособили разработените в СССР самоходни ракетни системи земя-въздух със среден обсег "Бук“ за работа с ракети американско производство. Това обяви говорителят на ВВС на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Юрий Игнат за електронната медия The New Voice of Ukraine.

В интервюто Игнат разкри, че преустроените системи "Бук“ вече са тествани в САЩ и са в състояние да укрепят противовъздушната отбрана на Украйна.

"Има съобщения от нашите западни партньори (ние вече го потвърдихме), че имаме добри резултати от бойното използване на зенитно-ракетните комплекси "Бук-М1“ на полигон в САЩ, които са преустроени за американски ракети. Те могат да укрепят нашата противовъздушна отбрана“, увери говорителят на украиските ВВС.

По думите му ракетите за системите "Бук-М1“ и "С-300“ се произвеждат единствено в Русия.

"Трябва да търсим стъпки, начини, като пресичане на съветското с американското. Те защитават, макар и в малък радиус“, уточни той.

Игнат отбеляза още, че Украйна се нуждае както от модернизирани "Бук“, приспособени към американските ракети, така и от модернизирани системи HAWK, които вече са показали своята ефективност и резултати.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че страната може да поиска от съюзниците си да осигурят под наем системи за противовъздушна отбрана, за да се защити страната от руски въздушни атаки през зимата.