Украйна разработва споразумения за сигурност със САЩ, Германия, Франция и редица други страни, подобни на документа, подписан с Великобритания. Това е съобщил съветникът на ръководителя на канцеларията на президента Владислав Власюк, предаде Украинская правда.

"Подобни споразумения се разработват с шест други страни, като се започне със САЩ, Германия, Италия, Франция, Канада, Полша. С всички тях също се разработват много подобни документи. Идеята е абсолютно идентична - осигуряване гаранции за сигурност на Украйна", се посчва в съобщението.

Украинският президент Владимир Зеленски и британският премиер Риши Сунак подписаха двустранно споразумение за сигурност на 12 януари. Споразумението представлява гаранции за сигурност за Украйна, сътрудничество в областта на киберсигурността, обучение на лекари и военни, както и сътрудничество в отбранителната индустрия. Освен това споразумението ще задължи Обединеното кралство да се "консултира с Украйна" в случай на нов конфликт с Руската федерация и ще предостави на Киев "бърза и дългосрочна подкрепа" по въпросите на отбраната.