Украйна няма да преговаря с Русия. Руският президент Владимир Путин иска да завладее не само Украйна, но и други постсъветски територии. Това заяви Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, в интервю пред Bild.

Подоляк отхвърли възможността за мирни преговори между Украйна и Русия.

"Войната ще продължи, според Путин, докато не завладее цялата територия на Украйна, докато не постигне господство в Европа, докато не завладее други постсъветски територии. Човек няма да отиде на голяма война, унищожавайки репутацията и връзките си , ако иска да се задоволява с малко. Това са глупости", заяви той.

Също така съветникът на ръководителя на кабинета на президента призова за продължаване на доставките на оръжие. Според него проблемът е в неравномерността на доставките, те трябва да са балансирани.

Освен това Подоляк призова за укрепване на Украйна с високотехнологични оръжия. Той добави, че фронтовата линия е 1300 км, а боевете се водят на 600-800 км. Подоляк подчерта, че Русия не е постигнала значителен напредък през годината на войната.

Украйна и Русия проведоха няколко кръга преговори в началото на пълномащабното нахлуване. Украинските власти сега са категорични, че Украйна няма да се върне на масата за преговори, докато Москва не изтегли войските си.

По-рано американският телевизионен канал NBC News, позовавайки се на американски и европейски официални лица, съобщи, че САЩ и ЕС са започнали частно обсъждане с Украйна по въпроса за евентуални мирни преговори с Русия. Според съобщения в медиите тези разговори са включвали въпроса от какво може да се откаже Украйна в замяна на мир.

Президентът Володимир Зеленски отрече изявления в медиите. Той подчерта, че никой не оказва натиск върху Украйна по отношение на преговорите.