За поредна нощ Украйна попадна под масирана комбинирана атака на руските сили с безпилотни летателни апарати (БпЛА) и ракети, съобщава РБК-Украйна, като се позовавава на пресслужбата на командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Съгласно разпространената информация, руснаците са изстреляха срещу Украйна 13 дрона тип Shahed-131/136, балистични ракети "Искандер-М/КН-23“, четири управляеми авиационни ракети Х-59 и една противорадарна ракета Х-31П. Силите и системите за ПВО на ВСУ са унищожили 11 безпилотни летателни апарата и две ракети.

Бойната работа за отразяване на въздушното нападение е била в рамките на пет области: Харковска, Сумска, Днепропетровска, Хмелницка и Кировогородска.

Руснаците са изстреляли към Украйна балистични ракети "Искандер-М/КН-23“ от Воронежска област на Русия, управляеми авиационни ракети Х-59 и противорадиолокационни ракети Х-31П от контролираните от тях райони в Херсонска и Донецка област, и дронове от Приморско-Ахтарския и Курския район.

 "В отразяването на въздушното нападение са участвали авиация, зенитно-ракетни части на ВВС, мобилни огневи групи и средства за радиоелектронна борба на украинските сили за отбрана“, поясниха военните на Киев.

И двете ракети Х-59 са унищожени в района на Днепропетровск, а в района на Кировоград са унищожени четири дрона.

"Врагът провокативно насочи маршрута на един от безпилотните самолети по траектория, пресичаща украинско-молдовския участък от държавната граница в Одеска област. Дронът прелетя няколко десетки километра над територията на съседната държава и отново навлезе във въздушното пространство на Украйна, където впоследствие е унищожен от украинските сили за противовъздушна отбрана“, се пояснява в съобщение от Оперативното командване  "Юг“.