Украйна се опитва да осуети плановете на Москва в Африка, като се опитва да развие дипломатически отношения със страните от региона, пише френското списание Le Point.

"През последните месеци Украйна засилва африканското направление на своята дипломация, като открива нови посолства“, се казва в материала.

Както припомня авторът на статията, много страни от "черния континент“ отказаха да се включат в санкциите срещу Русия след началото на войната в Украйна.

"Бяхме разочаровани от липсата на смелост в редица страни, които смятахме за съюзници. Все още ни изглежда немислимо много страни да не осъждат действията (на Русия), поне от морална гледна точка“, оплака се в разговор с изданието посланикът на Украйна в Сенегал Юрий Пивоваров.

Киев, съобщава материалът, се опитва да увеличи влиянието си в Африка. До края на 2024 г. Украйна планира да отвори 20 посолства в региона, докато Русия има два пъти повече дипломатически мисии.

"В контекста на хибриден конфликт с Русия, който изглежда ще продължи дълго време, Киев възнамерява <...> да лобира за своите интереси в толкова важен за Москва регион“, заключава статията.