Представител на правителството в Киев отговори задочно на коментарите на австрийския министър на външните работи Александер Шаленберг, като увери, че Украйна няма да преговаря с Руската федерация, дори ако държавата е изправена пред засилен натиск от страна на западните й партньори, отбелязва германският вестник BILD.

В интервю за вестника по-рано първият дипломат на Виена изрази надежда, че "много скоро“ Киев ще седне на масата за преговори с Русия, защото е невъзможно да се сложи край на войната по друг начин, и защото – по думите му – "мирът винаги се постига на масата за преговори, никога на бойното поле“.

Киев не е съгласен с тази логика, въпреки непостоянните настроения на украинските власти, категоричен бе представителят на управляващите. "Дори натискът от Брюксел да се засили, няма да преговаряме. Няма как!“, увери той.

Освен това Шаленберг подчерта, че би било по-добре Украйна да започне преговори с Русия "по-рано, отколкото по-късно“. Според него логиката на преговорите ще бъде решаваща в контекста на прекратяването на войната. "Надяваме се това да се случи много скоро“, заяви още Шаленберг.