Мандат на ООН няма да принуди Руската федерация да изтегли войските си от Крим и няма смисъл да се надяваме на референдум на полуострова, окупиран от Русия от 10 години, където хората са с руски паспорти и едно поколение е израснало при руската образователна система. Това заяви бившият служител на СБУ и военен експерт Иван Ступак в ефира на "Киев24“.

Той отбеляза, че като цяло всяка идея може да се обсъжда, като един от вариантите е предложението на полския външен министър Радослав Сикорски.

"Тази идея на Сикорски от гледна точка на изпълнение: мандат на ООН, гласуване, референдум. Кой ще гласува? Намерете украински граждани там в Крим. Руската федерация е там от 10 години. И тези деца, които са били на 10 години по време на завземането на Крим, те вече са на 20 години и вече гласуват с руски паспорт. Какво знаят за Украйна? По принцип нищо. Тогава кой ще гласува на този референдум? Що се отнася до мен, тази идея не е добра за Украйна“, обясни Ступак.

Той отбеляза, че има въпроси и по отношение на мандата на ООН: за какъв период, колко време трябва да продължи този мандат?

"Трябва ли да предоставим на Крим независимост, дори и да не е нито украински, нито руски, мисля, че това няма да устройва Украйна“, отбеляза експертът.

Ступак също подчерта, че руските войски сега са в Крим и няма да го напуснат поради мандата на ООН.

"Да кажем, че имаме мандат на ООН, сами разбирате, че никой няма да изтегли нищо. Има фантасмагории, че под яростен натиск от страна на Китай и Индия, може да се измисли нещо Но Китай и Индия засега на бързат да го правят“, заяви той.

В същото време Ступак отбеляза, че идеята на Сикорски е опит да се даде някакъв друг вариант, друг сценарий за прекратяване на войната в Украйна.

"Сега западните лидери генерират различни идеи какво може да стане. Може да измислят нещо. Следователно това е вариант“, отбеляза той.