Министерството на външните работи на Украйна в понеделник заяви, че "категорично осъжда провокативните действия" на Русия, ден след като руски кораб стреля предупредително и изпрати войници на борда на товарен кораб в Черно море, пише CNN.

"Руският флот грубо наруши Устава на ООН, Конвенцията на ООН по морско право и други норми на международното право“, се казва в изявление на украинското министерство на външните работи. "Тези действия са пример за умишлената политика на Русия за застрашаване на свободата на корабоплаването и безопасността на търговското корабоплаване в Черно море".

Москва обяви, че е спряла кораб, притежаван от Турция и плаващ под флага на Палау, наречен Сукру Окан, за да се увери, че не превозва "забранени стоки“ за Украйна.

През седмиците, откакто Москва се оттегли от сделката, която позволи безопасното преминаване на износа на украинско зърно в Черно море, както Русия, така и Украйна започнаха атаки срещу кораби и пристанищни цели.

Руското министерство на отбраната предупреди, че корабите, плаващи към черноморските пристанища на Украйна, ще бъдат разглеждани като военни цели, докато Украйна обяви, че всякакви атаки срещу руски цели в морето ще бъдат оправдани, тъй като се случват в териториалните води на Киев.

По-рано съветник на украинския президент характеризира действията на Русия като "умишлено нападение" и "акт на пиратство".