Върховната рада прие като цяло преработен законопроект № 8371 за забрана на дейността на религиозни организации, включително свързани с Руската федерация, на територията на Украйна. Това съобщи украинският народен депутат Ярослав Железняк, цитиран от УНИАН.

За приемането на закона гласуваха 265 народни депутати. Гласували "за" по фракции: "Слуга на народа" – 173, "ЕС" – 25, "Баткивщина" – 17, "Глас" – 18, група "Платформа за живот и мир" – 1, "За бъдещето" – 9 , "Довира“ – 11, извънфракционни – 11.

Законът влиза в сила 30 дни от датата на публикуване. Но с изключение на един момент - според него общностите на УПЦ МП ще имат 9 месеца да прекъснат връзките си с Руската православна църква.

Забрана на УПЦ МП в Украйна

На 16 август 2024 г. Комисията по хуманитарна и информационна политика на Върховната рада на Украйна гласува окончателните изменения в законопроекта, забраняващ дейността на Украинската православна църква на Московската патриаршия в Украйна.

Народният депутат на Украйна, член на тази комисия Владимир Вятрович в коментар за агенция УНИАН обясни, че законът предвижда забрана на дейността на Руската православна църква в Украйна и свързаните с нея структури и религиозни организации, които имат свои центрове в Москва и Русия.

Вятрович отбеляза, че за да се признае определена религиозна организация за свързана с център в Русия, е необходимо Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта да извърши проверка и след идентифициране на признаци на руско влияние тази религиозна организация все още има половин година, за да се отстранят тези признаци, да се прекъснат тези организационни връзки.

Ако това не бъде направено, тогава тази държавна служба подава иск в съда и съдебно решение забранява дейността на такава структура или организация. Също така такива организации няма да имат право да използват държавна и общинска собственост, членовете на такива организации няма да имат право да бъдат капелани във въоръжените сили на Украйна. Вятрович подчерта, че решението на съда може да засегне цялата църква.