Украйна оглави списъка на страните с най-висока смъртност тази година. Освен това страната заема последно място в класацията по раждаемост, съобщава УНИАН. Според данните от последните доклади на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) за световната статистика за смъртността и раждаемостта, смъртността в Украйна е 18,6 на 1000 души.

На второ място е Литва с показател 15,02 починали на 1000 души, а на трето Сърбия, където смъртността е 14,9 на 1000 души.

В същото време Украйна е на последно място, 228-мо, по раждаемост. На хиляда души се падат едва шест раждания.

Първата десетка е заета изцяло от африкански страни. За сравнение, лидерът Нигер има 46,6 раждания на 1000.

В контекста на пълномащабна война раждаемостта в Украйна рязко намаля, което задълбочи демографската криза, която вече се засилва през последните 10 години. Според експерти самата война и свързаната с нея мобилизация тук играят само косвена роля.

През 2010-2013 г. са се раждали около 500 хиляди деца годишно. През последните години обаче тази цифра е паднала повече от два пъти.

Директорът на Института по демография и социални изследвания на Националната академия на науките на Украйна Ела Либанова заяви, че "вече няма да има 50 или 40 милиона граждани в Украйна - освен в случай на интензивна имиграция“, но това вече няма да бъдат украинци и най-вероятно дори не европейци.