Днес, 25 юни, официално започнаха преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Това стана на Първата междуправителствена конференция в Люксембург, съобщава РБК-Украйна.

Също днес ще започнат преговорите за членство на Молдова.

По време на междуправителствената конференция премиерът на Украйна Денис Шмигал припомни, че преди повече от две години президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа молбата на Украйна за присъединяване към ЕС. Тогава Европейският съвет потвърди кандидатския статут на Украйна за членство в блока.

"Днес официално започваме преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС“, отбеляза ръководителят на украинското правителство.

Според Шмигал хиляди украинци са дали живота си за независима и европейска Украйна. Благодарение на тях е възможно присъединяването на Украйна към ЕС.

"Ще направим всичко по силите си, за да постигнем това. Разбираме, че ни предстои много работа, ние сме показали, че можем да се движим бързо и да постигнем невъзможното.

Украинският президент Зеленски отбеляза, че когато Украйна е подписала молба за присъединяване към ЕС преди 2 години, мнозина са го смятали за "нищо повече от мечта“. Но през юни 2022 г. кандидатурата на Украйна беше одобрена, а през декември 2023 г. лидерите на ЕС подкрепиха началото на преговорите за присъединяване.

"Днес започват преговорите, има хиляди срещи и призиви, които са приети и въведени в сила от Украйна“, подчерта президентът.

Какво следва?

Нека отбележим, че самото начало на преговорите не означава бързо присъединяване към ЕС. В крайна сметка, както заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, Украйна може да стане член на блока преди 2030 г., "ако и двете страни си напишат домашното“. Тъй като не само Киев трябва да изпълни всички критерии за членство, но и Европейският съюз от своя страна трябва да е готов да приеме нов член.

Външният министър Дмитро Кулеба обясни, че в края на преговорите Украйна ще бъде на три крачки от членство. Според него тези стъпки ще бъдат:

заключението на Европейската комисия относно успешното приключване на преговорите и постигането на съответствие от Украйна с критериите за присъединяване;

решение за подписване на Споразумението за присъединяване на Украйна към Европейския съюз;

ратифициране на споразумението от парламентите на страните-членки на ЕС и Украйна за пълноправно членство в Европейския съюз.