Украйна се готви за втора зима на тежки атаки с дронове, пише The Guardian.

Говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат заяви, че тази зима руските безпилотни самолети ще атакуват територията на страната, тъй като Киев се подготвя за втора зима на масирани бомбардировки над енергийните си съоръжения.

Игнат заяви, че данните за септември показват, че използването от Русия на проектираните в Иран дронове камикадзе Shahed ще надхвърли миналогодишния брой.

"Тази есен и зима ... вече са рекордни по отношение на броя на дроновете Shahed. През септември са използвани над 500", заяви Игнат.

Той противопостави този брой на кампанията за въздушни удари на Русия по Украйна през миналата зима, когато по думите му за шест месеца са били използвани около 1000 дрона Shahed.

Миналата зима нападенията срещу енергийни съоръжения повредиха значителна част от енергийната система на Украйна и принудиха повечето градове да разпределят електричеството и топлата вода.

Въпреки че Украйна укрепи въздушната си защита, официални лица предупредиха за риска от повторение на атаките тази зима, тъй като енергийната мрежа все още далеч не е възстановена след последната кампания на бомбардировки.