Украйна не е готова да направи компромис с Русия и да се откаже от която и да е територия, за да сложи край на войната, заяви високопоставен украински служител във вторник, запитан за изявлението на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, че той може бързо да прекрати конфликта, пише Reuters.

Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, Андрий Йермак, подчерта пред репортери по време на посещение във Вашингтон, че Киев ще се вслуша във всеки съвет как да се постигне "справедлив мир" във войната.

"Но ние (не сме) готови да отидем на компромис за много важни неща и ценности... независимост, свобода, демокрация, териториална цялост, суверенитет“, изтъкна той.

Посещението на Йермак дойде преди срещата на върха на НАТО следващата седмица в столицата на САЩ, където се очаква Украйна да бъде основната тема на дискусията.

Тръмп, републиканският кандидат, който предизвиква президента Джо Байдън, заяви по време на дебат между двамата миналата седмица, че ако бъде преизбран през ноември, той бързо ще разреши войната в Украйна, преди да встъпи в длъжност през януари.

Двама ключови съветници на Тръмп са му представили план, който включва заплахи за намаляване на помощта от САЩ, ако Киев не започне преговори с Москва.

Тръмп каза по време на дебата обаче, че не приема условията на руския президент Владимир Путин, който предложи Русия да сложи край на войната, ако Киев се съгласи да предаде четирите региона в източната и южната част на страната, както и да се откаже завинаги от членство в НАТО.

Запитан как Украйна оценява, че Тръмп ще се справи с войната, Йермак каза: "Честен отговор: Не знам. Да видим“.

Украйна ще лобира новата администрация на САЩ да продължи да й предоставя подкрепа, отбеляза той и добави, че Украйна е получила двупартийна подкрепа във Вашингтон и проучванията показват, че повечето американци все още подкрепят Украйна след две години война.

"Това ще бъде ... решение на американския народ. Ние ще уважаваме този избор", каза Йермак по отношение на президентските избори на 5 ноември.

Съединените щати са предоставили на Украйна военна помощ на стойност над 50 милиарда долара от 2022 г. насам. Министърът на отбраната Лойд Остин заяви във вторник, че САЩ скоро ще обявят повече от 2,3 милиарда долара нова помощ за сигурността на Украйна.