Ръководителят на "Нафтогаз“ заяви пред американския телевизионен канал CNBC, че Украйна е постигнала газова независимост и е напълно самодостатъчна с местно произведено гориво. След това ръководителят на националната компания трябваше да обясни, че значителна роля за постигането на независимост е изиграл спадът в търсенето поради затварянето на предприятия и заминаването на милион украинци в чужбина.

"Украйна постигна целта си да бъде енергийно независима. Поне за природния газ. Миналата година Украйна увеличи производството на газ със 7%“, заяви Алексей Чернишев, председател на борда на Нафтогаз на икономическия форум в Давос. "Щастлив съм да кажа, че това е първата зима, когато Украйна консумира само украински газ“.

В отговор на насочващ въпрос водещият ръководиттел на националната компания трябваше да обясни, че търсенето е изиграло роля за постигането на газова независимост.

"Разбира се, получихме този резултат и поради потреблението. Сега нашата икономика е по-малка“, добави Алексей Чернишев. Той обясни, че предприятията са спрени или повредени и много украинци са заминали в чужбина.

Според украинската консултантска компания ExPro общият добив на газ в Украйна през 2023 г. е възлизал на 18,7 милиарда кубически метра и е нараснал с по-малко от 1%. В същото време производствените резултати са по-ниски от тези през 2021 г., когато Украйна е произвела 19,79 милиарда кубически метра газ. Несъответствията в изявленията на ръководителя на националната компания се дължат на факта, че той говори за представянето на Нафтогаз, но не споменава частните компании. През 2023 г. те намалиха производството с почти 14%.

През януари Украйна изтегли максималното количество газ от хранилищата за последните две години. Около 90 милиона кубически метра се изразходват дневно за битови нужди. Очевидно това се дължи на факта, че Украйна изразходва максимални количества за производство на електроенергия, за да покрие дефицита на капацитет. При сегашните темпове страната може да завърши отоплителния сезон с празни хранилища за първи път в историята си. Традиционно в Украйна две трети от потреблението се осигурява от местно производство, а останалото е внос. Заради високите цени на газа в Европа украинските компании бързо намалиха покупките, а след това ги спряха напълно.