Украйна провежда индивидуални разговори със страни, чиито малцинства живеят на нейна територия, за да изпълни критерия на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с ЕС, но няма да прави "специални изключения" за нито едно от тях. Това подчерта вицепремиерът на Украйна по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина в интервю за изданието "Украинская правда“.

Според Стефанишина фактът, че Будапеща "крещи най-силно“ за унгарското национално малцинство в Украйна, "въобще не означава, че унгарското малцинство в Украйна има някакви специални проблеми“.

"Ние сме в същия диалог, например, с румънската страна. Румънското малцинство е едно от най-големите в Украйна. Молдова също призна румънския за национален език, сега румъноговорещото население в Украйна ще се увеличи още повече. Но ние сме в диалог и няма такъв рев“, добави тя.

Стефанишина обясни, че Украйна ще промени законодателството за националните малцинства, като вземе предвид основно въпроса за образователния процес.

"Нашият етап на преход към ново ниво на законодателно регулиране е по-прогресивен. Той също така ще създаде яснота на място, т.е. учителите на място - в Закарпатието, в други региони на Украйна - ще имат по-голяма яснота по отношение на организацията на образователния процес“, поясни Стефанишина.

На 8 ноември Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да започне преговори за присъединяване към ЕС с Молдова и Украйна. Окончателното решение за началото на преговорите трябва да бъде взето от лидерите на страните членки на среща на 14-15 декември.